El rei Salomó i la reina de Saba a Granollers

Com ja va essent tradició, el segon dissabte de festa major és el torn dels gegants de la ciutat. Com cada any, són convidats uns gegants de fora la població i aquest any els gegants que visitaran Granollers seran els de Santa Maria del Mar, el Rei Salomó i la Reina de Saba.

Els Gegants de Santa Maria del Mar venen des de la ciutat de Barcelona. Són uns gegants històrics de la ciutat i estan documentats des del segle XVI, concretament de l’any 1582, on es diu que van assistir a una processó de Corpus de la basílica.

Històricament eren portats pels bastaixos del port de Barcelona i van prendre part en les processons i festivitats de la ciutat comtal fins a la seva desaparició un any abans de la Guerra Civil Espanyola.

Els gegants actuals neixen d’un projecte de la colla gegantera del Casc Antic de Barcelona amb l’objectiu de recuperar aquesta parella de gegants històrics. Així, l’any 2002, es va estrenar l’actual versió dels gegants de Santa Maria del Mar. Aquests, es van fer a partir de fotografies conservades dels gegants i del projecte original de l’any 1880 de l’escenògraf Soler i Rovirosa.

Actualment formen part del Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona i són cars de veure fora la seva població. Dins la seva ciutat, solen sortir per les Festes de Santa Eulàlia, al febrer, i per les Festes de la Mercè, al setembre. A més, des del 2003, aquests gegants són els protagonistes de la Ballada de Gegants Històrics, acte que es fa dins la mateixa basílica i que els gegants de Granollers van tenir el gust de participar-hi l’any passat executant per primer cop fora de la ciutat, el Ball de Giravoltes.

Per tot això, per nosaltres serà un plaer compartir tot un dissabte de festa major amb ells. Esperem que gaudeixin de la nostra vila i que s’emportin un molt bon record!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s