Diari de la Festa Major de l’any 2012

Dijous 30 d’agost

Dijous era el gran dia. Tot i que ja feia dies que la Festa Major havia començat, es celebrava el Pregó i nosaltres fèiem un ball que només el fem un cop a l’any, el Ball de Giravoltes. Però per mala sort, i com ja es preveia feia dies, plovia. Tot i això, l’Ajuntament tenia un pla B: traslladar els actes al Palau d’Esports. VOTV es va encarregar d’anunciar-ho i també es van penjar cartells pel centre.

Els actes començaven a 2/4 de 8, però com ja va sent normal, va començar tot amb retard. Nosaltres ens vam col·locar a una cantonada de la pista, juntament amb el Colom, els Capgrossos, en Biscarri, en Galí i els Xics. La Big Band ja era a punt, a dalt de l’escenari i com no, en Pep Callau ja estava al centre de la pista.

Cap a les 8, va començar la ‘cercavila’. Es tractava de travessar la pista fins a l’altra banda, on hi havia el balcó improvisat. Primer va entrar el Colom i darrera nosaltres. Es notava l’ambient de nerviosisme, ja que era un dia gran i especial. Ballàvem el Giravoltes, i a més, per primer cop al Palau, que exercia més pressió que la Porxada. L’Elisenda Cuquet i en Josep Bové, els encarregats de posar els mocadors enguany, ja estaven a punt. Després del ball del Colom, era el nostre torn. Els gegants es van posar a la pista, amb unes dimensions bastant més gran de les normals. Primer en Cosme, la Plàcida, l’Esteve i per últim, la Damiana.

El ball va sortir perfecte. Els gegants ja portaven els mocadors al coll i els nervis ja havien passat. A fora encara plovia, i això va fer que haguéssim de suspendre el nou acte nocturn, l’Una nit… Gegant! Un cop fets els balls i el pregó, va sonar la Guimbada i la Pirotècnia Caballer va encendre la tronada.

La gent va anar marxant i ens vam quedar sols al Palau, on mai havíem estat abans. El camió que ens havia portat va tornar per portar-nos a casa nostre, l’Ajuntament, tot pensant en dissabte, que havíem d’exercir d’amfitrions amb els gegants de Santa Maria del Mar.


Dissabte 1 de setembre

Ja havia passat dijous i divendres i ja feia bon dia. Avui era el dia de rebre els nostres convidats, el Rei Salomó i la Reina de Saba, els gegants de Santa Maria del Mar de Barcelona.

Ben aviat al matí, ja ens esperaven a la plaça de l’Església. Estava previst que nosaltres els anéssim a rebre a les 10 del matí, però per coses que passen, tot va anar amb retard. A la Porxada ja muntaven la Tronada de migdia, que més tard s’encarregaria d’encendre el cap de colla visitant.

Cap ¾ d’11, vam començar la primera cercavila només amb els gegants barcelonins, ja que en Cosme i la Damiana, encara dormien a l’Ajuntament. Per sort, a l’alçada de la plaça de les Olles, els nostres gegants, van poder sortir i vam anar tots junts fins a la plaça Maluquer i Salvador on ens esperava l’esmorzar.

A les 12 del migdia, les dues colles ens vam dirigir cap a la Porxada per presenciar la tronada. És un moment molt especial per la colla convidada perquè tenen l’honor d’encendre-la ells mateixos. En acabat, vam tornar a iniciar la cercavila amb les parades obligatòries a Les Flors i al Layon, on en Cosme i la Damiana oferien el seu ball de lluïment agraint la seva col·laboració. Ens va sorprendre molt positivament la gran quantitat de gent que ens va seguir durant tot el matí per tots els carrers de la ciutat.

Arribats a la Porxada, el Colom i l’Esteve i la Plàcida ja esperaven als convidats. Primer, el Colom va oferir el seu ball i després van ser els gegants de Santa Maria els que ens van oferir el seu. Seguidament vam ballar nosaltres. En acabat, vam fer la recepció institucional amb els parlaments, l’intercanvi de records i el brindis i després, la foto de família amb les figures. Vam guardar els gegants dins de la Casa Gran i vam anar a agafar forces per la tarda.

Després de l’intens matí, tocava fer la Cercavila dels gegants de Granollers i dels gegants de Santa Maria del Mar. A les 5, els gegants ja eren a fora, juntament amb el Colom, els Capgrossos i els gegants del Taller Sarandaca.

Mitja hora més tard, va començar la cercavila. L’Anselm Clavé estava ple de gent que ens observava. Es notava l’importància dels gegants convidats i eren constants els comentaris que rebíem de part del públic sobre la parella convidada.

En arribar a la Porxada, vam fer l’entrada i tot seguit la mostra de balls. Primer va ser el torn del Colom, seguit pels Capgrossos i els del Taller Sarandaca. Després, el Rei Salomó i la Reina de Saba van fer el seu magnífic ball i nosaltres també vam fer els nostres dos balls de lluïment, la Branda de Cavalls d’en Cosme i la Damiana, i el Valset Valencià de l’Esteve i la Plàcida.

I aquí es va acabar tot. El dia i la nostra participació a la Festa Major, i ja pensant en el 29 de setembre, on els Gegants Vells celebraran la Diada dels Sants Metges. I també, en la llunyania, pensant en la Festa Major de l’any que ve on celebraran el cinquantè aniversari.

Extres

  • Com bé sabreu, aquest any s’ha realitzat un concurs fotogràfic al voltant de la Festa Major de Granollers a través de la xarxa social Instagram anomenat #fmBiB. Aquí podreu veure totes les fotografies que s’han fet a través d’aquesta xarxa a la qual, directe o indirectament hi apareixem nosaltres.
  • A banda de les imatges d’Instagram, aquí podreu trobar més documents gràfics de la Festa Major. Poc a poc en penjarem més.
  • A part de fer la gravació del ball de Giravoltes, també vàrem fer la gravació del ball de Capgrossos i la del ball del Colom.

 

Fotografies: Toni Torrillas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s