Diari de Festa Major – 2013

DIJOUS 29 D’AGOST • CERCAVILA DEL PREGÓ

 • Després de veure com alguns dels primers dies de Festa Major quedaven deslluïts per culpa de la pluja, encaràvem l’últim dijous de mes amb la incertesa de si podríem sortir pels carrers de la nostra ciutat. Tal i com ja sabeu, tot i que la festa comença un dissabte, el tret de sortida oficial és dijous, sempre l’últim del mes d’agost. Tal i com mana la tradició, aquell dia es celebra el Pregó de Festa Major, i per tant, és el dia gran. Els elements festius de la ciutat ultimen els últims detalls i surten al carrer per anunciar que, ara sí, la festa comença.
 • FM2013-001Aquest és un any especial per nosaltres i és que tal i com hem repetit desenes de vegades, els gegants vells de la ciutat compleixen cinquanta anys de la seva arribada a Granollers. Potser és per això que dijous, el sol decidí sortir d’entre alguns núvols que es passejaven pel cel.
 • Els elements festius van anar sortint de la Casa de la Vila mitja hora abans d’iniciar la cercavila, que enguany presentava variacions. Enlloc de tombar directament pel carrer de Barcelona, s’allargava una mica més per la plaça de l’Església i pel carrer del Museu per agafar, ara sí, el carrer Barcelona. La resta com sempre. Castella, Corona, Anselm Clavé, Sant Roc i Porxada.
 • I com sempre, cinc minuts abans de les set de la tarda, la tronada. Aquella potent tronada que fa que tota la ciutat retroni i que tota la gent reunida a la Porxada uneixi les mirades cap al cel amb l’atenta mirada de l’església de fons. Ara sí, pot començar la cercavila. Com sempre, inicià el seguici el Colom, seguit dels gegants, els capgrossos, en Galí i en Biscarri i els Xics. A l’arribar a la plaça de la Corona, s’hi uniren els elements de foc: els Diables, la Granota i el Drac.
 • FM2013-002Després de més d’una hora de cercavila, es seguí el protocol de la festa que indicava l’entrada dels elements, els quals més tard farien els seus balls. Després que entréssim a una Porxada plena a vessar, començà a envair-nos aquell típic nerviosisme que es té quan al cap de poca estona s’ha de fer quelcom important. I és que tal i com mana la tradició, la Damiana, en Cosme, la Plàcida i l’Esteve havien de ballar el Ball de Giravoltes. Els geganters vam entrar dins l’Ajuntament, per fer una petita però intensa reunió per preparar els detalls del ball. Consells, ordres i tot el que fes falta perquè sortís tot perfecte. El president donava ànims i ens felicitava per la feina feta fins llavors.
 • L’Aleix Caussa i l’Àlex Gontan, caps de colla de Blancs i Blaus, i encarregats enguany, pel 30è aniversari de la Festa Major, de posar els mocadors als gegants grossos, ja estaven a punt. I després del ball del Colom, ens tocava a nosaltres. Els quatre gegants van sortir a la plaça i de sobte, la Big Band començà a tocar les primeres notes del Giravoltes. Els gegants s’alçaren i començà el ball. En un obrir i tancar d’ulls els gegants ja tenien els mocadors lligats al coll i la Porxada esclatava d’emoció. Com es notava que havíem tornat a la plaça després que l’any passat haguéssim de ballar al Palau Olímpic per culpa de la pluja.FM2013-005
 • Passats els nervis, seguiren els balls i la festa seguí amb el pregó, més reivindicatiu que mai per part de la colla dels Blancs, l’encesa de la traca i el cant de la Guimbada. I els gegants es tornaren a estirar, aquest cop, per entrar a l’Ajuntament a descansar i a pensar, els gegants vells, en la nit que els hi esperava i els grossos en dissabte i en la rebuda als convidats d’enguany.

DIJOUS  29 D’AGOST · UNA NIT… GEGANT!

 • Després que l’any passat la pluja ens amargués la nit de dijous, i el dijous sencer, aquest any sí que podíem estrenar l’acte nocturn que portàvem organitzant des de l’any passat. Tot i que ben pensat, potser va anar bé que plogués i així poder estrenar l’acte coincidint amb el 50è aniversari…FM2013-008
 • Bé, en qualsevol cas, i després d’haver sortit a la Cercavila del Pregó i haver ballat el Giravoltes, els gegants vells encara tenien forces i van sortir de festa a la 1 de la nit pels carrers de Granollers. L’acte, organitzat per nosaltres i per Blancs i Blaus, consistia d’anar d’acte en acte per recollir la gent i anar a l’Avinguda del Parc on s’hi feien concerts.
 • Vam sortir de la Porxada i ens vam dirigir pel carrer de Sant Roc fins a la plaça Perpinyà on s’hi feia el sopar dels Blauceltes. Allà vam recollir a la gent que encara aguantava i vam baixar per l’Anselm Clavé fins al Museu on s’hi feia el Rècord QuinEss? de les Guapes Blanques, que per cert, van aconseguir aplegar-hi milers de persones. Després, vam tornar a pujar i vam tombar pel carrer Marià Maspons fins a arribar a la plaça del Cony on hi vam fer uns quants balls per acabar la festa, mentres allà al costat, a l’Avinguda del Parc, seguia la gresca amb la festa de Blancs i Blaus amb Raska i Strombers.
 • Val a dir que l’acte no hauria agafat les dimensions que va agafar sense la xaranga Jaleo Band que ens va acompanyar, i que van ser els culpables de que en Cosme i la Damiana ballessin i ballessin durant tota la nit i que tota la gent que ens va acompanyar s’ho passessin d’allò més bé!FM2013-007

DISSABTE 31 D’AGOST · CERCAVILA DE REBUDA ALS GEGANTS DE LA CIUTAT

  • Després d’un dijous intens i d’un divendres de descans, repreníem l’activitat amb la visita dels gegants de la Ciutat de Barcelona. Uns dels gegants més majestuosos i importants del país ens visitaven per primer cop i, com a bons amfitrions, preparàvem la diada des de bon matí.
  • En Jaume I i la Violant d’Hongria, gegants de la Ciutat, arribaren a Granollers a les 10 del matí i nosaltres, amb en Cosme i la Damiana, sortírem a rebre’ls a la plaça de l’Església. Aquesta cercavila, que no surt al programa, passà pel mercat de Sant Carles, carrer de Santa Anna i Sant Roc fins a arribar a la plaça Maluquer, on les dues parelles quedaren exposades una bona estona, mentre els geganters agafaven forces per la cercavila de rebuda.FM2013-009
  • Mentres, s’acostava l’hora punta a Granollers, les 12 del migdia, on tot bon granollerí sap que per Festa Major, la ciutat començarà a retronar i no pararà durant cinc minuts. I és que divendres, dissabte i diumenge de Festa Major, la Porxada es converteix en un mar de trons, traques, pólvora i sentiments. La de dissabte però, és una Tronada especial ja que l’encén un membre de la colla convidada pels gegants de la ciutat de Granollers. I així fou com, puntualment, els geganters de les dues colles ens aproximàrem a la Porxada per encendre i despertar a tot el poble.
  • FM2013-010I va semblar que també feia efecte amb els gegants els quals començaren, ara sí, la Cercavila de Rebuda als Gegants de la Ciutat de Barcelona. A ¼ d’1, els gegants s’alçaren i els flabiols dels Perdigots i les gralles de Tararí començaren a sonar. Des de la Maluquer sortírem tranquil·lament pel carrer Espí i Grau i férem la primera parada a Les Flors, on les dues gegantes foren obsequiades amb un ram i, com a ofrena, els Gegants Vells van fer la Branda de Cavalls, el seu ball de lluïment, que tot i el poc espai que ofereix el carrer Corró, va sortir d’allò més bé.
  • Tot seguit vam continuar la cercavila pel carrer Travesseres fins arribar a la plaça de la Caserna on els Gegants Vells també feren el seu ball de lluïment, davant del Lyon, agraint-los-hi la seva col·laboració en forma de refrigeri. I d’allà, enfilàrem pel carrer Santa Anna i Sant Roc per arribar a la Porxada, on, com ja és tradició, el Colom i els Gegants Grossos, l’Esteve i la Plàcida, ja estaven davant la façana modernista de l’Ajuntament per fer la rebuda protocol·lària.
  • A l’arribar, els gegants es col·locaren davant la Porxada, i de cara a l’Ajuntament i començà la tanda de balls. Primer fou el Colom el que dedicà el seu ball als convidats i després foren ells els que dedicaren els seus balls a la ciutat de Granollers. Primer ballaren els Capgrossos Macers i després els gegants. Seguidament, feren els seus balls en Cosme i la Damiana i l’Esteve i la Plàcida.FM2013-011
  • Després d’això, es posaren les vuit figures en rigorós ordre per la foto, i els gegants pujàrem al Saló de Plens per fer la rebuda institucional amb les autoritats. Allà, s’hi van succeir els parlaments de les dues colles i del senyor Josep Mayoral, alcalde de Granollers i l’intercanvi d’obsequis, on els gegants de la Ciutat regalaren a l’Ajuntament de Granollers unes miniatures dels Gegants de la Ciutat i de l’Àliga de la Ciutat i als Gegants de Granollers una reproducció del ceptre d’en Jaume I i el Llibre dels Gegants de la Ciutat. Per acabar l’acte, es feu el brindis i la tradicional foto, que s’encarregà de fer-la com sempre des del balcó el fotògraf oficial de la Festa Major, en Toni Torrillas. Finalment, els gegants entraren a la Casa Gran per descansar i estar a punt per la tarda.FM2013-015

DISSABTE 31 D’AGOST · CERCAVILA DELS GEGANTS DE LA CIUTAT DE BARCELONA I DELS GEGANTS DE GRANOLLERS

 • No havíem acabat els actes del matí que gairebé ja ens tocava iniciar els de la tarda. Si el matí és un matí més protocol·lari, la tarda és una tarda més festiva, on els gegants de Granollers i els convidats, surten pels carrers i fan la gran cercavila.
 • Puntualment a les cinc de la tarda, els gegants ja estaven fora de l’Ajuntament exposats. A més, comptàvem amb la participació, com cada any, del Colom, els Capgrossos i els gegants del Taller Sarandaca. A partir de 2/4 de 6, començà la cercavila amb el mateix recorregut del dijous però amb un petit escurçament: Porxada, Església, Museu, Barcelona, Príncep de Viana, Corona, Anselm Clavé, Sant Roc i Porxada altre cop.FM2013-013
 • Com sempre, s’encarregà d’iniciar el seguici el Colom, el qual fou seguit pels Capgrossos, els gegants del Taller Sarandaca, els Gegants de la Ciutat, i els Gegants de Granollers. El primer tram de la cercavila, de la Porxada a la Corona, va transcórrer sense cap problema. El segon tram, de la Corona a la Porxada, que és el més esperat també. I diem que és el més esperat perquè és on s’aplega tota la gent, tot el públic de totes les edats i que cada any n’hi ha més. Ens agrada que vingui tanta gent a veure’ns i saludar als nostres convidats i fer que es sentin com a casa seva.
 • I després de més d’una hora de cercavila, arribàrem a la Porxada on cada colla entrà i es col·locà davant de l’Ajuntament tot esperant per iniciar la Mostra de Balls. Abans, però, durant l’entrada, hi hagué moments especials com per exemple la presentació dels noms dels capgrossos, que després de tres dos mesos de votació, ja tenien nom. El Sol, la Lluna, en Groucho Marx, el Xino, en Mustafà, en Pepet de la Barretina, la Velleta del Portalet, l’Arcadi, la Lola, l’Amadeu, la Cinta, en Pep Pagès i la Rosa de l’Encant anaren entrant un en un mentre eren presentats. I és que us recordem que a més d’en Cosme i la Damiana, els capgrossos també compleixen cinquanta anys!
 • FM2013-014Quan ja hi vam ser tots va començar la Mostra de Balls i primer de tot ballà el Colom, que realitzà la seva dansa que tant sols podem veure el dijous i dissabte de Festa Major. Seguidament, ballaren els Capgrossos, ja amb nom, que ens feren el seu ball, amb aquella música amb tocs tant moderns que fa que sigui un dels preferits de la canalla. Després, Lo Sarandaca, Na Maria, en Pol i la Marta, els gegants del Taller Sarandaca, també van fer un ball. I arribà el torn dels convidats. Tal i com marca el seu protocol, els primers en fer el seu ball foren els Capgrossos Marcers, que sempre acompanyen als Gegants de la Ciutat. Ells ens ballaren La Gavaldana, ball estrenat l’any 1999 durant el Toc d’Inici de les Festes de la Mercè. En acabat, fou el torn d’en Jaume I i na Violant d’Hongria, els quals ens ballaren el Ball dels Gegants de la Ciutat, que representa una història d’amor i retrobament entre una parella de joves.
 • I acabats els convidats, entraren a plaça en Cosme i la Damiana a plaça on els hi esperava un dels moments més difícils i tensos de la seva història ja que la parella estrenava un ball propi. El ball, composat pel badaloní Adrià Abellán i tocat per Tararí, i amb coreografia de la mateixa colla, va sortir perfecte i la plaça va esclatar amb un fortíssim aplaudiment. Passats els nervis de l’estrena, els Gegants Grossos feren el seu ball de lluïment, el Valset Valencià.FM2013-016
 • Acabats els balls, els gegants estigueren una bona estona exposats davant l’Ajuntament mentre l’speaker es despedia i avisava a tota la població que l’any següent tornaríem amb més balls i nous convidats.
Imatges: Toni Torrillas, Xavier Navarro

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s