Els Convidats de Festa Major

Anastasi i Maria, gegants centenaris de Badalona

  • gegants_bdnL’Anastasi i la Maria és la primera de les quatre parelles existents a la ciutat de Badalona. Declarats l’any 2010 (any de la Capital de la Cultura Catalana) com a 7è (i darrer) Tresor Material i Cultural de la ciutat, els seus noms fan referència a les dues grans festes tradicionals i patronals de Badalona: Sant Anastasi (11 de maig) i Mare de Déu d’Agost (15 d’agost).
  • Es van construir l’any 1858 a petició de la Confraria de Sant Anastasi per tal de fer-los participar a diverses festivitats com Sant Anastasi, el Corpus o la Festa Major d’agost, entre d’altres. Durant el pas dels anys, i ja adquirits per l’Ajuntament de Badalona, van anar lluint diverses imatges. En destaca la dels anys 20 quan van portar corones reials. Als anys 40 deixen de sortir, i no és fins al 85 que són recuperats en mig d’una gran festa. L’any 87 surten amb una nova imatge degut a un malaurat incendi de l’any anterior. Aquesta és la imatge que han lluït fins a l’actualitat, tot i que el 2000 van canviar de vestits: ell de conseller de Barcelona i ella de dama a la moda vuitcentista.
  • Actualment les seves sortides estan limitades a les Festes de Maig, la Festa Major d’agost i altres poblacions que se’ls demani per la seva història i antiguitat.
  • Enguany, els podrem veure dansar per els carrers de Granollers el segon dissabte de Festa Major, el dia 30 d’agost amb el següent programa:
    • 12.15 h. plaça Maluquer i Salvador: Cercavila de Rebuda als gegants de Badalona.
    • 17.30 h. Plaça de la Porxada: Cercavila dels gegants de Festa Major.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s