Ball de Giravoltes

FM2013-004

Fotografia: Toni Torrillas

L’any 1988, durant la Fira i Festes de l’Ascensió i emmarcat dins del vintè aniversari de l’Esteve i la Plàcida, els Gegants Grossos de la Ciutat, s’estrenà el ball més emblemàtic i conegut dels Gegants de Granollers, el Ball de Giravoltes. Als inicis va començar sent un simple ball de gegants, però amb el pas dels anys s’ha convertit en un dels moments més emotius de la Festa Major de Blancs i Blaus.

Actualment, és l’únic ball que executen les dues parelles de la ciutat juntes i es balla únicament dins de la ciutat, l’últim dijous del mes d’agost, durant la Cerimònia del Pregó de la Festa Major, amb el gran acompanyament musical de la Big Band de Granollers.

El Giravoltes, composat pel mestre granollerí Martí Ventura, és un ball a ritme de pasdoble que consisteix a fer diferents intercanvis amb les dues parelles de gegants de  la ciutat, el moment més emotiu i esperat arriba quan els gegants són tombats al bell mig de la plaça de la Porxada i se’ls hi col·loca al coll els mocadors blancs i blaus, símbol inequívoc de la Festa Major de Granollers. El ball finalitza amb els gegants lluint els mocadors mentre realitzen unes giravoltes de manera espectacular, moment que dona nom al propi ball.

Com ja és tradició, cada any dues persones externes a la colla tenen l’honor d’abillar amb els mocadors de Blancs i Blaus, als Gegants Grossos de la Ciutat, aquestes persones, són triades per la seva entrega i ajuda a la Festa Major o bé per la seva col·laboració i suport als gegants de la ciutat. Per altra banda, en el moment abans d’iniciar el ball s’anuncien les dues persones de l’entitat que, com a premi pel seu esforç i treball dins de la colla, abillaran als Gegants Vells amb els mocadors de Blancs i Blaus de la Festa Major de Granollers.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s