Capgrossos

La història dels Capgrossos vells de la ciutat de Granollers és bastant confusa. Actualment, la comparsa és formada per un conjunt de tretze capgrossos dels quals se’n desconeix la data de compra, a excepció de sis, els quals varen ser adquirits per l’Ajuntament a la Casa Closa de Sabadell el 14 de març de l’any 1963 juntament amb els Gegants Vells de la ciutat. Durant els anys van anar apareixent -i també desapareixent- diferents capgrossos, tots ells construits, a l’igual que els del 1963, a El Ingenio de Barcelona. Se sap, si més no, que l’any 1979 la majoria dels que surten actualment ho feien aleshores. Inclús d’altres que es troben desapareguts ara.

Després d’estar uns anys perduts, són recuperats durant la Festa Major de l’any 1987 per la colla dels Blancs. Acabada la Festa Major, els geganters de la colla dels Blaus es fan càrrec dels capgrossos. L’any següent, els Blaus paguen les despeses de la restauració, amb els guanys obtinguts en la celebració de la revetlla de Cap d’Any.

El 1993 apareixen dos capgrossos nous: el Sol i la Lluna, construïts al Taller Sarandaca de Granollers i encarregats pels veïns del carrer del Sol. Durant anys participen a la festa del mateix carrer, tot i que el mateix 1993 els veïns cedeixen el Sol a la colla dels Blaus i l’any següent cedeixen la Lluna a la colla dels Blancs.

caps

Actualment són portats pels membres de l’Esbart Dansaire de Granollers i únicament participen a la Festa Major de Blancs i Blaus de la ciutat, concretament, el dijous durant la Cerimònia del Pregó i dissabte dins de la convidada que organitzen els Gegants de la Ciutat. Els capgrossos, també compten amb un ball propi composat per Ricard Vallina i amb coreografia de l’Esbart Dansaire de Granollers, que executen en les dues sortides que fan durant la Festa Major.

L’any 2013 coincidint amb el 50è aniversari dels Gegants Vells, els Capgrossos van ser batejats mitjançant una votació que van fer tots els alumnes de P3 a 6è de primària de totes les escoles de Granollers.

A part d’aquests tretze, la ciutat també compta amb una sèrie de capgrossos que s’han anat incorporant en els últims anys dins del patrimoni festiu de la ciutat, la majoria d’ells procedents de diferents donacions d’entitats. Aquests, anomenats els Nous Capgrossos resten exposats durant tot l’any a la Troca, Centre de Cultura Popular i Tradicional de Granollers.