Els Gegants Grossos

7097-p
El diumenge anterior de la Fira i Festes de l’Ascenció de l’any 1968 la ciutat de Granollers estrenà una nova parella de gegants obra de l’escultor mataroní Josep Maria Diamant. Aquets, van ser batejats amb els noms del patró i copatró de la ciutat (Sant Esteve i Sant Plàcid).

El mateix dia de l’estrena, foren apadrinats pels gegants de Mataró, la Família Robafaves, en part, perquè durant molts anys foren els portadors d’aquesta ciutat qui s’encarregaren de fer ballar la parella granollerina.

L’Esteve i na Plàcida són unes figures reials que representen, històricament, dos reis catalans del final de la Reconquesta. El vestuari de la geganta està compost d’un vestit vermell amb diferents brodats daurats combinat amb una faldilla groga que li sobresurt de sota el vestit. Les mànigues son amples de dalt a baix, però subjectades a l’alçada del canell per una goma interior que dona una forma singular a la màniga. Com a joies duu un collaret decorat amb pedres precioses que mitjançant unes cadenes uneix les dues flors de metall daurades que subjecten una llarga capa fosca de vellut. En el cap hi duu un singular barret presidit per una corona que juntament amb els acabats del vestits deixen ben clars els trets modernistes de l’època que representa. A més, a la mà esquerra sempre agafa un bon ram de flors i a la dreta hi duu un senzill mocador blanc.

La roba del gegant està composta d’una túnica llarga de color blau grisós amb un senzill estampat uniforme de color crema. Porta un cinturó del mateix color de la túnica amb una xapa de metall amb l’escut de Catalunya, d’on sobresurt una peça de roba de color grana. A les espatlles porta dues xapes de metall, unides per una cadena, en forma d’escut presidides per dues gralles (símbol de la ciutat de Granollers), que subjecten una llarga capa de color grana de vellut.
Al cap i porta una gran corona daurada, decorada amb diamants i pedres precioses que, juntament amb el ceptre que duu a la mà dreta i la gran espasa que subjecta amb la mà esquerra, li atorguen els trets reials que posseeix la figura.

Com els Gegants Vells, aquests també estigueren inactius durant bastants anys, degut al seu elevat pes. L’any 1987, l’escultor Ramon Aumedes del Taller Sarandaca els restaurà donant-los la imatge que tenen ara.

Actualment, l’Esteve i na Plàcida realitzen poques sortides fora de la ciutat i sempre ho fan acompanyats per en Cosme i na Damiana, els Gegants Vells. Dins de la ciutat només participen en les festivitats mes importants com la Festa Major de Blancs i Blaus i la Fira i Festes de l’Ascenció, i en comptades ocasions ho fan sols.

La parella des de l’any 2005 té un ball anomenat Valset Valencià, amb coreografia de la pròpia colla que realitzen a les poques sortides on participen.