Història

Sembla ser que la presència de gegants pels carrers de Granollers va començar amb la inauguració del ferrocarril que anava de Barcelona a Granollers, el juliol de l’any 1854. Hi ha molt poques dades d’aquests anys doncs l’any 1845 i el 1875 la documentació de l’arxiu municipal va ser destruïda.

Segons diverses fonts, a finals del segle XIX, la Festa Major anava prenent forma i no hi faltaven els actes de caràcter tradicional i folklòrics com els gegants i els capgrossos. Aquests, en algunes ocasions, eren de lloguer i en algunes altres de propietat municipal.

Se sap que antigament la Festa Major es feia coincidir amb el dia de Sant Esteve, patró de la ciutat. Aquesta Festa Major antiga estava construïda bàsicament de balls, tronades i cercaviles, amb el pendó, la banda i les autoritats corresponents. A causa de les males condicions meteorològiques que es produïen sempre al mes de desembre, l’any 1858 es va traslladar la Festa Major als primers dies de setembre. Aquell mateix any, va augmentar el nombre de púbic assistent i se sap que hi havia presents gegants, capgrossos i el drac de Vilafranca.

La Festa Major va anar perdent importància fins que arribat l’any 1886 va tenir una nova embranzida. Aquell any participaren gegants i capgrossos juntament amb l’Àliga de Mataró. L’any 1900 hi tornava a haver-hi la presència de gegants i l’any 1901 aquests ja constaven al programa oficial de festes. Durant aquests anys, les figures rebien comentaris despectius per part del públic a causa de la seva aparença de tal manera que l’any 1914 es va decidir que no hi hauria més gegants a la festa major. Així es va complir fins l’any 1924. En aquest cas, però, foren els gegants de Manlleu els que visitaren la ciutat de Granollers.

L’any 1930 es tornava a canviar la Festa Major a l’últim dijous d’agost. Aquest canvi no va afectar en absolut a l’estil propi de la festa. Durant l’any 1934 es tornava a comptar amb gegants a Granollers. Aquests eren de lloguer així que la comissió que s’encarregava de l’organització de la festa major va demanar a l’Ajuntament que adquirís una parella de gegants pròpia per la festa major de l’any següent. D’aquests gegants se’n conserven ben poques dades. Segons podem veure en el Costumari Català de Joan Amades, (pàgina 14 del volum número 3) Granollers va tenir uns reis moros per gegants datats l’any 1935. La seva primera fotografia és de l’any 1949. Se’ls coneix com els gegants desconeguts de Granollers. No se sap què va passar amb aquesta parella.

Durant uns anys la Festa Major perdé importància per a la gent de la vila. Aquest fet va augmentar quan la Fira i Festes de l’Ascensió va créixer i va passar a ser la festa més important de la ciutat. Durant aquells anys es llogava una parella de gegants i uns quants capgrossos a la Casa Closa de Sabadell. L’any 1963 l’empresa que llogava els gegants va fer fallida i oferí a l’Ajuntament una parella de gegants per 13.400 pessetes i aquest els va comprar. Els gegants, però, van desaparèixer l’any següent de la seva compra, encara que més tard foren recuperats i encara avui els podem veure per els carrers de la nostra vila, són en Cosme i la Damiana.

El diumenge anterior a la Fira i Festes de l’Ascensió de l’any 1968 s’estrenava una nova parella de gegants, L’Esteve i la Plàcida. Aquests van ser fabricats pel Sr. Josep M. Diamant a Mataró. Durant anys aquests van ser utilitzats a moltes de les festes de la vila, fins que l’excessiu pes va determinar el seu desús. L’any 1987 van ser restaurats per l’escultor Ramon Aumedes per tal de minimitzar el seu pes. Des de llavors, es poden veure cada any per la Festa Major, actes a la ciutat de Granollers i en algunes ocasions fora de la vila.

L’any 1979 es va celebrar el 125è aniversari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat. Coincidint amb aquesta celebració, es va organitzar una cercavila de gegants amb diferents colles de la comarca des de l’estació de França fins a la Porxada. Aquests gegants havien arribat en tren des de Cardedeu. Aquesta era la primera trobada de gegants que es celebrava a la ciutat.

Des de 1981 que els Gegants Vells foren recuperats i des de l’any 1987,  any que es recuperaren els Grossos, els gegants de Granollers s’han mantingut actius fins a l’actualitat. Des del 1998, els custodia els Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers. Actualment, els gegants es deixen veure poc i realitzen poques sortides durant l’any. No fallen mai a les cites locals: a principis de febrer a la Cursa de Gegants, a finals d’agost per la Festa Major de Blancs i Blaus i a finals de setembre a la Diada dels Sants Metges. A més, s’està treballant per recuperar les sortides que feien antigament per l’Ascensió, així com per la Diada de Sant Jordi. Els gegants, juntament amb els capgrossos, resten exposats durant tot l’any a la peixera que hi ha a la Troca, esperant les dates assenyalades per tornar a sortir.